30 Ekim 2019 Çarşamba

çubuklarla etkinlik

ÇUBUKLARLA ETKİNLİKLERİMİZ

Bugün hocamızın sınıfa getirdiği çubuklarla 4 tane etkinlik yaptık :

1.) ilk olarak en basit olarak farklı uzunluktaki çubukları uzunluklarına göre sıralamalarını istedik böylelikle çocuk uzun-kısa kavramını bilebilir. 



2.) ikinci olarak her renkten 6 tane olan çubuklarla geometrik şekiller oluşturup bazılarını da eksik bırakıp hangisinin büyük ya da küçük olduğunu hangi renk olduğunu bulmalarını sağlayan bir etkinlik düşündük.                                                                                                                        




3.) üçüncü olarak sayılardan sayıları yazmalarını isteyebiliriz.   
  




                                               

4.) son olarak da kendimiz oluşturduğumuz sayıları eksik olarak koyup çocuğun doğru şekilde tamamlamasını isteyebiliriz.





30 EKİM GÜNLÜĞÜMÜZ

          30.10.2019 GÜNLÜĞÜMÜZ

Bugün derste getirdiğimiz şarkı ve oyunlarımızı sunduk. Ondan sonra  hocamız sınıfa farklı büyüklükte ve renklerde 18 tane çubuk getirdi. Bu çubukları inceledik. Bu çubuklarla ilgili 4 tane etkinlik düşündük basitten karmaşığa olacak şekilde yaptık.sonra da bir öğretmen derste nasıl olmalı ve ne yapmalı çocuklara nasıl öğretmeli onları gördük. 0 sayısının ne olduğunu etkisini ve çocuklara nasıl öğretebileceğimiz üzerine tartıştık. bugünlük dersimiz böyle geçti.

29 Ekim 2019 Salı

ŞARKI VE OYUN

OYUNUMUZ:

Bu haftaki dersimize matematik ile ilgili bir oyun bulup götürecektik. biz de bu oyunu seçtik :


İlk olarak 5 e kadar sayılar yazdığımız daire kartonlarımız var. ve her bir sayıyı simgeleyecek renk ve sayıda mandal yaptık. yani mesela 3 sayısına 3 yeşil mandal gibi.












Daha sonra ise bir artı simgesi ve eşittir simgesi yaptık. 1+2 = 3 işleminde 1 sayısının mandal rengi mavi 2 sayısının ise kırmızı 3 sayısının o zaman 1 mavi ve 2 kırmızı mandaldan oluştuğunu anlatmaya çalışan bir oyun seçtik.

Bu oyunu seçmemizdeki amaçlarımız:

  1. Çocuklara sayı kavramını öğretmek.
  2. Renk kavramlarını öğretmek.
  3. Görsel hafızasını güçlendirmek.
  4. Basit toplama işlemlerini yapmalarını sağlamaktır.

ŞARKIMIZ: 

Şarkı olarak da biz bakkal amca şarkısını seçtik nedeni ise içinde sayı barındırması ve günlük hayatla ilgili kavramlar olmasıdır. ( bakkal, baloncu gibi.). 

1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

LAY LAY LAY BALONCU AMCA KAÇ BALONUN VAR ?
GELİN ÇOCUKLAR BERABER SAYALIM.

YAŞASIN... 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

LAY LAY LAY BAKKAL AMCA KAÇ YUMURTAN VAR ? 
GELİN ÇOCUKLAR BERABER SAYALIM.

YAŞASIN...1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

LAY LAY LAY KARPUZCU AMCA KAÇ KARPUZUN VAR ?
GELİN ÇOCUKLAR BERABER SAYALIM.

YAŞASIN...1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

LAY LAY SİMİTÇİ AMCA KAÇ SİMİDİN VAR 
GELİN ÇOCUKLAR BERABER SAYALIM.

YAŞASIN...1,2,3,4,5,6,7,8,9,10


1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10


ŞEKİLLER ŞARKIMIZ:

BİZ ŞEKİLLERİZ BİZİ HER YERDE GÖREBİLİRSİNİZ.

Ben üçgenim ben üçgen ucu sivri şeklim var üç kenarım var benim ben üçgenim ben üçgen.
Ben daireyim ben daire yuvarlaktır benim şeklim ne başım var ne sonum ben daireyim ben daire.
Ben kareyim ben kare  gözükürüm her yerde dört kenarım var benim ben kareyim ben kare.
ben dikdörtgenim ben dikdörtgen uzun kare gibiyim dört kenarım var benim dikdörtgenim ben dikdörtgen.



GÜNLÜĞÜMÜZ

23.10.2019 ÇARŞAMBA GÜNLÜĞÜMÜZ

Hocamız bugün görevli / izinli olduğu için ders yapılmadı.

16 Ekim 2019 Çarşamba

HİKAYE KİTABIMIZ

ŞİRİNLER SAATİ OKUMAYI ÖĞRENİYOR


Hikaye kitabı olarak ise şirinler saati okumayı öğreniyor adli kitabı seçtik. kitapta uzun kısa sayı saat kavramlarını veriyor bu yüzden biz de zaman ve sayı kavramı olduğu için bu kitabı seçtik. kitabı ise kütüphaneye gidip oradan aldık.
 


Kitapta çocuklarında izlemekten keyif alacağı bir çizgi film olan şirinlerin bir günü anlatılıyor. şirinler sabah 7 den kalkıp gece yarsına kadar yaptıkları anlatılıyor. ve bunlar saat kavramı ve sayıları vererek yapılıyor böylelikle çocuklar sayı ve saat kavramını iyice pekiştirebilirler.









 ÇOCUKLAR BU KİTAPLA  NE ÖĞRENİR ?

  • Çocukların sosyal duyusal gelişimine katkı sağlar çünkü: şirinler sorumluluklarını sürekli yerine getirirler. yemek yedikten sonra bulaşıkları yıkarlar. 
  • Çocuklara dinlenmenin önemini açıklar. kitapta mesela şirinler sabah yaptıkları işten sonra dinleniyorlar.
  • Motor gelişimi ve küçük kas gelişimini destekleyecek örnekler verir. ressam şirinin resim yapması gibi.
  • Bilişsel gelişimlerine katkı da bulunur. nesne ve varlıkları özelliklerine göre eşleştirir. kitapta ise uzun kısa kavramı olduğu için iyice pekişmiş oldu.
  • Öz bakım becerilerini öğrenmesine katkıda bulunur. şirinler kitapta vücut temizliklerine dikkat ederler.
DEĞERLENDİRMELER: 
  1. Çocuklar uzun kısa kavramını biliyor mu ?
  2. saat kavramını biliyorlar mı ?
  3. sabah öğle ve akşam kavramlarını biliyorlar mı ?
  4. ardışık olarak sayıları biliyorlar mı ? 


EK OYUNUMUZ

EK OYUNUMUZ


   Parmak oyunu ve tekerleme dışında biz bir oyun sınıfa getirdik. 
   Oyunumuz 1 den 10 a kadar sayılar olan bir kartonumuz var ve 1 den 10 a kadar ise arkalarında sayılar yazan pet bardaklarımız var çocuklar 2 kişi 2 kişi bu oyunu oynayabilecek. biri sayı söyleyecek diğeri ise sayıyı numara yazan bardak ile kapatacak.  
   Böylece çocuklarda birebir eşleştirme ve ritmik sayma gelişecek.




PARMAK OYUNU VE TEKERLEME

PARMAK OYUNU VE TEKERLEME 

PARMAK OYUNUMUZ:

BEŞ KÜÇÜK İZCİ:

Beş küçük izci çadır kuruyor.( bir el öne uzatılır, parmaklar hareket ettirilir.)
Biri düştü kaldı dört küçük izci.( her sayıda parmak avuç içine saklanır.)
Dört küçük izci ip atlıyor.
Biri düştü kaldı üç küçük izci.
Üç küçük izci yemek pişiriyor.
İki küçük izci dereye girdi.
Biri derede kayboldu. 
Bir küçük izci kaldı. 
O da çadıra girdi. hiç kimse kalmadı.

 

TEKERLEMEMİZ:

LALELİ:

Laleli 1 gir içeri,
Laleli 2 ormandaki tilki,
Laleli 3 okuması güç,
Laleli 4 eteğini ört,
Laleli 5 beş kardeş.


GÜNLÜĞÜMÜZ

16.10.2019 ÇARŞAMBA GÜNLÜĞÜMÜZ

   Bugün derse her grup hazırlamış olduğu parmak oyunu ve tekerleme ile geldi ve bunları tahta da tek tek sunduk. biz de bir oyun hazırladık ek olarak onu da sunduk. bütün arkadaşlar sunumunu yaptıktan sonra derse geçtik. derste ise bugün sayı kavramını gördük. çocuklara sayıları nasıl öğretiriz ? çocuklar nasıl öğrenir? sayı korunumu nedir ve Piagetin yaklaşımını gördük. sonra da erken matematik becerileri dediğimiz sınıflandırma, birebir eşleme, karşılaştırma, sıralama nasıl olur ? onları gördük. sayı kavramı ile ilgili teorileri gördük. böylelikle dersimizi bugünlük bitirmiş olduk.

12 Ekim 2019 Cumartesi

SAAT KAÇ ?

EGE İLE GAGA 

SAAT KAÇ ?

KAZANIM: Zamanla ilgili kavramları açıklar.

GÖSTERGELER: Olayları oluş zamanına göre sıralar. zaman ile ilgili kavramları anlamına uygun şekilde açıklar. zaman bildiren araçların işlevlerini açıklar.

Ege ile gaga bir gün beraber piknik yapmaya karar verirler. tam saat 3 te ertesi gün piknik yapmaya karar verirler. ege pikniğe peynirli börek yapıp gelecek, gaga ise cevizli salata yapıp gelecekti. ertesi gün oldu gaga saatin 3 olduğunu düşünüp piknik alanına gitti. ve Ege'nin gelmediğini görür biraz daha Egeyi bekledi. oyunlar oynadı orada biraz ceviz yedi ama baktı Ege hala yoktu. Ege'nin pikniği unutup gelmediğini düşündü ve eve gitti.

Ege ise ailesiyle alışverişten gelip peynirli böreği yapmaya başladı sonra da yapıp dışarı çıktı saat 3 e geliyordu gagayı beklemeye başladı ama gaga gelmedi saat 3 ü biraz geçmeye başladı ama hala gaga ortalıkta yoktu. sonra gaga ya seslenmeye başladı gaga da sesi duyup geldi. ege gagaya niye gelmediğini sordu. gaga ise saat tam 3 te geldiği ama onu bulamadığını ve pikniği unuttuğunu düşünüp eve gittiğini açıkladı. ege bu işte bir terslik olduğunu anladı. ve saatine bakarak ama gaga saat daha yeni 3 oldu. ben tam saatinde geldim dedi. gaga da bende saat 3 te geldim dedi. ege belki saatin durmuştur dedi ve gaganın saatine baktılar ama saatleri çalışıyordu. sonra bu konu üzerinde düşünmeye başladılar sonra anladılar ki gaga akreple yelkovanın yerini karıştırmış ve bir kaç saat erken gelmiş. aslında saat kavramını bilen gaga sadece akrep ve yelkovanın yerini karıştırdığı için erkenden gelmiş oldu.







DOĞADA MATEMATİK

DOĞADA MATEMATİK

   Derste hocamız ders arasında doğadan matematik ile ilgili materyaller bulup gelip sınıfta bunları sunmamızı istedi. bizde bulduğumuz materyalleri derste sunduk. 
 
   Materyallerimiz ise şunlardır:  



Doğadan bulduğumuz yaprak, taş, çubuklarla yeni bir matematik materyali tasarladık. yaprakların üzerine sayılar yazdık çubuklarla artı eksi işaretlerini koyduk. yapraklarda yazan sayılar kadar taş koyulacak ve en son toplama kısmında ise toplam sayı kadar taş konacak. böyle bir etkinlik planladık.




 Bu yapraklarla ise çocuklara büyük küçük kavramını öğretebiliriz diye düşündük. 


 Bu çubuklarla ise çocuklara küçük büyük kavramını öğretebiliriz ve kısa uzun kavramını öğretebiliriz.

GÜNLÜĞÜMÜZ

09.10.2019 ÇARŞAMBA GÜNLÜĞÜMÜZ

   Bugünkü derste getirdiğimiz hikayeleri tanıttık ve matematikle ne ilgisi olduğunu anlattık. bahçeye çıkıp doğadan matematik ile ilgili materyaller bulduk. bunları derste tanıttık. günlük, aylık eğitim akışını öğrendik.matematik merkezinde olması gereken materyalleri öğrendik. matematik etkinliğinin değerlendirmesini öğrendik. 

   Piaget'in korunum ilkesi ile ilgili bir video izledik. videoda çeşitli yaş gruplarından çocuklar vardı ve bu çocukların önüne ilk önce aynı büyüklükte 2 bardak ve içinde aynı boyutta sıvı konuldu hangisi daha çok diye soruldu sonra da bardak değiştirildi ve biri ince uzun olan bardağa aynı miktardaki sıvılar konuldu ve hangisi daha çok diye soruldu sonra ise her çocuğun önüne 3 bisküvi konuldu sonra biri ortadan ikiye ayrıldı ve bunlar eşit mi ? diye soruldu ve son olarak da eşit parçada iki tane hamur konuldu birisi yuvarlaktı birisini de uzun olacak biçimde şekillendirildi. hangisinin daha çok olduğu soruldu. bu çocuklar ise yaşları büyüdükçe korunum ilkesini kazandıkları için aynı büyüklükte ya da eşit miktarda sıvı olduğunu anlarken korunumu kazanamamış çocuklar ise bunların farklı büyüklük ve miktarda olduğunu düşündüler. küçük olan çocuklar miktara değil görüntüye göre karar veriyorlardı. ve tersine çevrilmezliği bilmiyorlardı. 

5 Ekim 2019 Cumartesi

GÜNLÜĞÜMÜZ

       25 EYLÜL ÇARŞAMBA MATEMATİK EĞİTİMİ                                                 GÜNLÜĞÜMÜZ

OKAN AKDENİZ:

      Bugünkü derste matematik ile ilgili ilk anımı anlattım. derste ilk okul kazanımlarını ve anaokul kazanımlarını tartıştık. mesela bir çocuk anaokulunda kaça kadar saymayı bilmeli gibi. bir arkadaşımız ilkokul kazanımlarını anlattı. bir diğer arkadaşımız çocuklarla yaptığı bir etkinlikten bahsetti. her grup derste sunacağı projeyi seçti. bu hafta matematik kutusu yapıp getirdik ve içine geometrik şekiller adlı boyama kitabını koyduk. dersin hocası her gruba matematikle ilgili birer kitap verdi. bizim grubun kitabının adı Pazzenttino'ydu. haftayaki dersimizde kitabı kazanımlarla karşılaştıracağız.


RABİA ERKAL: 

    Bugün derse geçen hafta sıra gelmediği için sunum yaparak başladık. matematikle ilgili anılarımızı grup arkadaşlarımızla teker teker anlattıktan sonra hoca bize matematik kazanımlarıyla ilgili sorular sordu. daha sonra çocuklara matematiği sevdirebilmek için neler yapabileceğimizi konuştuk ve ders işledik. derste çocukların matematik becerisinin öğretmenlerle ve ailesiyle ilişkisiyle de bağlantılı olduğunu çocukların başarısında kendileriyle alakalı değişkenleri öğrendim.


MELİSA EROL : 

   Bugunkü derste geçen hafta yaptığımız etkinliğe devam ettik ve biz anılarımızı anlattık. ondan sonra hoca bize kitaplar getirdi her gruba bir kitap verdi o kitapları inceledik. kitapta matematikle ilgili neler geçtiğine baktık. derste hocamızla beraber matematik kazanımlarını inceledik. ve anaokulu matematik kazanımlarıyla ilkokul matematik kazanımlarını karşılaştırdık. hocamızın istediği matematik kotusunu getirdik. içine geometrik şekillerin olduğu bir matematik boyama kitabı koyduk. 


BÜŞRA TAŞKIRAN: 

  Bugün derste geçen haftadan kalma sunumlarımıza devam edip onları bitirdik hepimiz anılarımızı anlattık. sonra da matematikle ilgili dünya da yapılan deneyleri inceledik. sonra ilkokul ve anaokul kazanımlarını inceledik. bu kazanımlarda anaokul ve ilkokul arasındaki farklar ve benzerliklere baktık. sonra geçen hafta hocamızın getirmemizi istediği matematik kutusunu getirdik ve içine geometrik şekillerin olduğu bir boyama kitabı koyduk. ve her hafta bişi koyup getirmemiz lazım. bu derste genel olarak çocuklar matematik hakkında ne biliyor ve biz öğretmen adayı olarak çocuklara matematiği nasıl sevdirebliriz başlıklarını inceledik. 



4 Ekim 2019 Cuma

MATEMATİK KUTUMUZ





 

                                MATEMATİK KUTUMUZ

Oluşturduğumuz matematik kutumuza bu hafta geometrik şekiller adlı bir kitap koyduk. içinde çeşitli geometrik şekillerin olduğu kare, üçgen, küp benzeri hem görsel olarak hem de el becerisini geliştireceğini düşündük. 

PAZZENTTİNO'NUN SERÜVENİ





PAZZENTİNO'NUN YOLCULUĞU 

Bugün incelediğimiz Pazzenttino adlı kitapta matematikle ilgili gözlemlerimizi yazdık. gözlemlerimizde ise Pazzenttino'nun bir parça ve bütününü arama serüvenini gördük. kitapta anlatılmak istenen parça- bütün ilişkisiydi.
KAZANIM: Çocuk parça- bütün ilişkisini kavrar.
GÖSTERGELER: Bir bütünün parçalarını söyler. bütün ve yarımı gösterir. bir bütünü parçalara böler. parçaları birleştirerek bütün elde eder.



ÇOCUKLAR NE BİLİYOR? NE BİLMELİ?

                       ÇOCUKLAR NE BİLİYOR ? NE BİLMELİ?

Bugünkü dersimizde çocuklar ne biliyor ? ne bilmeli ? nasıl öğretmeliyiz adlı bir çalışma yaptık bu çalışmada ilk önce kendi anılarımızda yolculuğa çıktık ilk matematik anımız neydi? bu soruyu düşündük ve yazdık sonra da matematiğe yaklaşımımızı tespit ettik ve çocuklara matematiği nasıl sevdiririz diye düşündük.ve bununla ilgili bir oyun hazırladık oyunumuz ise şu şekilde fotorafta da görüldüğü gibi bir balon şişirip içine 10 a kadar sayılar koyup ve bu sayıları simgeleyen resimler koyduk ( örneğin 2 kalem olan bi resim ya da 3 top olan bir resim ) balonu patlatıp içindeki sayılarla resimleri eşleştirmeyi düşündük. böylece hem zevkli hem de eğlenceli bir şekilde çocuklara matematiği öğretebiliriz.
Resim yazısı ekle

GÖZLEM 3

ENGELİ AŞ OYUNUMUZ Etkinlik Planı Okulun Adı: Ticaret Borsası Anaokulu Etkinlik Çeşidi: Zemin, Hareket ve Oyun ( Büyük Grup) Yaş ...